Peutergymnastiek

Peutergym in Gramsbergen & Bergentheim.

Elk kind houdt waarschijnlijk meer van klimmen dan stil zitten. De tafel, de bank, al je meubels moeten het ontgelden. Heeft jouw kleintje ook energie voor tien? Dan is peutergym een leuke activiteit om samen te ondernemen. Maar wat is peutergym precies?Peuters (van twee tot vier jaar) kunnen meedoen aan peutergym in MFC de Binder te Gramsbergen. Dit is een soort voorloper op de kleutergym die je kindje straks op school gaat krijgen. De peuter kan er flink wat energie kwijt, jouw meubels blijven heel en ze leren er ook nog wat van. Zo is peutergym heel goed voor de motorische ontwikkeling. Ook leert je peuter om samen met andere kinderen te spelen.

Wat doe je bij peutergym? Springen, rennen, rollen, klimmen, hangen, balanceren en met een bal of hoepel spelen. Bij peutergym kunnen peuters zich helemaal uitleven. Alles wat thuis niet altijd kan, kan bij peutergym wel. Vaak begint en eindigt een ‘les’ gezamenlijk, worden er spelletjes gespeeld, liedjes gezongen en mag je peuter ‘vrij spelen’.  Alle materialen en toestellen die in een gymzaal aanwezig zijn, worden (onder begeleiding) worden gebruikt. Spelenderwijs leren kleintjes om te gooien en te rollen met een bal, over een (lage) balk te lopen en bijvoorbeeld in een klimrek te klimmen.

Begeleiding; De groepen zijn meestal niet zo groot en staan onder begeleiding van de gymjuf. Bij peutergym ben je er als ouder altijd bij. Dus mag je samen aan de slag . Vanuit de peutergroepen gaat de pedagogisch medewerker mee met de peuters.

Waarom is peutergym goed voor je kind? Bewegen is goed voor elke peuter. Waarschijnlijk wordt je kindje sowieso reuzeblij van lekker rennen, springen en klimmen. Met peutergym oefent je kindje zijn motoriek. Zeker in deze tijd, waarin kinderen minder bewegen dan vroeger, is zo’n extra beweegmoment in de week nog niet zo’n gek idee.

Maar, er zijn nog meer voordelen aan sporten voor je peuter. Tijdens peutergym leert je kindje onder andere:  Contact leggen met leeftijdsgenootjes / Op zijn beurt wachten / Aardig zijn tegen elkaar / Samen spelen / Weerbaarheid vergroten / Zelfvertrouwen opbouwen: als hij ervaart dat iets lukt (bijvoorbeeld in een klimrek klimmen) / Zijn zintuigen en evenwicht oefenen / Zijn waarnemingsvermogen en coördinatie trainen / Zijn eigen lichaam kennen

Wat doet je kind aan bij peutergym? Zorg dat je kindje kleding draagt die lekker zit. Vaak gymmen we op deze leeftijd in het ondergoed. Denk bijvoorbeeld aan een T-shirt met een korte broek of legging. Als je gymschoentjes gaat kopen, kies dan altijd lichte schoenen in plaats van zware, stevige sportschoenen.

Wist je dat…  Peutergym ook de taalontwikkeling bevordert? Door het spelenderwijs bewegen leert hij een hoop nieuwe termen zoals onder, boven, door, overheen, hard en zacht.

Wanneer kan je peutergymles volgen?  Elke Dinsdag en Donderdag van 10.00 uur tot 10.45 en 10.45 tot 11.00 uur gaan de peuters van de Dassenburcht Gramsbergen naar de gymzaal. Deze gym-blokken zitten gewoon bij het dagprogramma in. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Komt je peuter op deze dagen in de opvang dan gaat het ook naar peutergym. (NB;geen gymblok in de reguliere schoolvakanties)

 

Dit zijn de kernwaarden van onze organisatie:

Passie

“Hartstocht voor kinderen”

Flexibel

“Meegaand & plooibaar”

Betrokken

“Aanwezig & bespreekbaar”

Persoonlijk

“Een eigen karakter”

Professioneel

“Goed & vakkundig